EETCAFÉ
De nieuwe wijnen van Eureka

Sinds oktober 2009 heeft Eureka drie nieuwe wijnen in haar assortiment.
De wijnen zijn afkomstig van de Assendorpse wijnhandel Mondovino,
en met zorg geselecteerd voor ons aller Eureka.
Negroamaro del Salento Domiziano
De Domiziano Negroamaro uit het Zuid-Italiaanse Apulië heeft al twee keer, met de oogsten 2001 en 2002, de titel Wijn van het Jaar gewonnen. Een bijzondere prestatie want uit een zeer groot aantal wijnen wordt jaarlijks tijdens het Proefschrift Wijnconcours de beste wijn in zijn klasse gekozen. De huidige oogst is kwalitatief gelijk aan de vorige jaargangen en smaakt vol, zacht, kruidig en typisch Zuid-Italiaans

Drinken bij:
Een wijn die een stevige schotel verdient, zoals kruidige stoofgerechten of gegrild vlees met kruidige sauzen.

Proefnotitie:
Geconcentreerde rode wijn met veel kruidigheid en geconfijt fruit in het aroma. De smaak is vol, rond en zwoel: de afdronk krachtig en stevig.



Santa Celina Blanco
Argentinië is momenteel de 5e grootste wijnproducent ter wereld. Het belangrijkste wijnbouwgebied is Mendoza. Hier liggen ook de wijngaarden van Santa Celina. Het gebied heeft een droog en warm continentaal klimaat en is (met irrigatie) zeer geschikt voor het produceren van gezonde, rijpe druiven. De witte Santa Celina is gemaakt van een bijzondere druivensamenstelling. De druivensoorten zijn de Chenin (50%), Tokay (30%) en Torrontes. Deze geven de wijn een heel eigen en origineel karakter. Om de frisheid en fruitigheid van de jonge gebottelde wijn optimaal te bewaren heeft de producent ervoor gekozen om in plaats van een kurk een schroefdop te gebruiken.  

Drinken bij:
Uitstekende droge witte wijn met vele toepassingen: aperitief, salades en visschotels.

Proefnotitie:
Fraai fruitig in de neus met een nuance van toast; zuiver, sappig en rond van smaak met een frisse afdronk.


Ficada rosé
Het wijngebied Terras do Sado ligt op het schiereiland Setúbal, net onder Lissabon. De Portugezen noemen Setúbal wel het moeder-wijngebied van Portugal. Dit vanwege de eeuwenoude wijntraditie maar ook omdat volgens vele Portugese wijnliefhebbers hier de beste wijnen van Portugal worden gemaakt. Deze lekkere, droge rosé wordt volledig van de kwaliteits-druivensoort Castelao gemaakt. Na een korte inweking van deze rode druif wordt het schap gescheiden van de schil en gist de wijn verder als ware het een witte. De rosé behoudt daardoor alle fruitigheid en kenmerken van de druif.  

Drinken bij:
Heerlijke terraswijn maar ook goed te schenken bij salades of koude voorgerechten

Proefnotitie:
Sappige, fruitige, droge rosé met een soepele, elegante smaak en een verfrissende afdronk.