HET GEBOUW
De voormalige Hervormde Kweekschool, aan het Assendorperplein, is sinds jaar en dag de thuisbasis van Eureka. Vooral vroeger één van de meest in het oog springende gebouwen van Assendorp. Want zoals het jaartal op de gevel al aangeeft, staat het er reeds sinds 1910. Zo’n 20 jaar geleden werd het gekraakt en niet veel later was Eureka geboren. Het gebouw is eclectisch, wat wil zeggen dat het vooral een mengeling van stijlen en stromingen is. Het wijkt enigszins af van de andere gebouwen rond het Assendorperplein, die juist typische Jugendstilkenmerken hebben. Dat het een oud pand is met geschiedenis, moge duidelijk zijn! Als je de trap op gaat, binnen, en je richt je ogen wat hoger kijk je recht tegen prachtige glas-in-loodramen aan (let er maar eens op!) en ook het hoge plafond en de hoge ramen van het Eetcafé herinneren aan de tijd dat het gras nog groen en de lucht nog schoon was. Als je goed om je heen kijkt, kom je nog wel meer dingen tegen. En wat dacht je van onze prachtige gevel?

Eetcafé
De bekendste ruimte van Eureka is ongetwijfeld het Eetcafé. Dit vind je op de begane grond (meteen rechts) en door de prettige huiskamersfeer voel je je er vrijwel meteen thuis. Bij binnenkomst direct links: de grote bar, met erboven enkele lichtkunstwerken.
Net als in de rest van Eureka is ook hier in het Eetcafé veel kleur: oranjerode muren, een houten vloer, planten, papieren bollampen in allerlei maten en gekleurde ledlampjes in de wanden. Op de houten tafeltjes staan altijd kaarsen (in een wijnfles, hoe anders), waardoor het Eetcafé een bijna bohemioneske, sfeervolle en warme uitstraling krijgt. En dan het hoge plafond en natuurlijk de grootse ramen, die veel licht doorlaten. ’s Avonds, vanaf 18:00 uur, doet deze ruimte dienst als eetcafé en na 22:00 uur kun je er terecht voor het ‘kroegje’.

Ateliers
Als je de trap oploopt – die mooie glas-in-lood-ramen voorbij - loop je op de eerste verdieping recht tegen de Ateliers aan. We hebben er vier in Eureka, die allen in gebruik zijn. De kunstenaars die er werken zijn érg divers.
Hier kun je zien wie ze zijn en wat ze doen.

Chill
Ga je rechts, bovenaan de trap, dan vind je daar de Chill. Deze ruimte wordt meestal gebruikt als garderobe tijdens activiteiten, maar ook als vergaderruimte. En er wordt door enkele enthousiaste leden nogal wat afvergaderd in Eureka, dus wordt er dankbaar gebruik van gemaakt. Ook is de Chill de oefenruimte voor een theatergroep en tijdens de grotere feesten, zoals het oud en nieuw feest, is het een extra partyruimte.

Bovenzaal
Ja, en dan hebben we natuurlijk nog de Bovenzaal, helemaal bovenin Eureka. Dé zaal van de activiteiten. Als je de tweede trap oploopt en de deur van de bovenzaal opent, zou je het idee kunnen krijgen op een grote zolder te zijn aanbeland. Schuine wanden, zwarte doeken langs de achterwand en zachte verlichting. De Bovenzaal is het toneel voor zowel concerten en dansfeesten, als voor het Open Podium of een filmavond. Ook de thuiswedstrijden van de Eureka-dartteams vinden er plaats. Het is een ideale ruimte voor allerlei activiteiten, vanwege de technische faciliteiten en omdat de bovenzaal goed geïsoleerd is. Wie de concerten in Eureka kent, zal weten dat vooral dat laatste bèst belangrijk is… Achterin, in de hoek van de Bovenzaal vind je de bar - met ook hier de gekleurde ledlampjes - en is er een artiestenruimte voor optredende bands/acts.
Klik hier voor onze technische brief.

Tot zover deze denkbeeldige rondleiding door Eureka. Mocht je het beeld dat je nu in je hoofd hebt eens willen testen aan de werkelijkheid: kom langs!


Eetcafé en Kroegje
Ateliers
De chill
De bovenzaal